Világjárvány kitörése, turbulens kötvénypiac, globális gazdasági megtorpanás, történelmi csúcsok és mélypontok a tőzsdéken. Ez csak a tavalyi év néhány, a befektetők életét meghatározó történése.

Egy fordulatokkal teli év után vajon mire számítanak Magyarország meghatározó alapkezelői?

Online szakmai eseményünkön az OTP Bank vezető befektetési stratégája, Sándor Dávid látja vendégül hazánk meghatározó alapkezelőit. Az est során többek között szó lesz arról, milyen befektetési formák kerülhetnek előtérbe, mely szektorok kaphatnak lendületet 2021-ben? Elszabadulhat-e az infláció a történelmi léptékben mérhető stimulusok miatt? Vajon újabb lufi van kialakulóban a részvénypiacokon, és újraéled a nyersanyagpiaci szuperciklus?

Résztvevőink

Al-Hilal István
a Fidelity International
közép-kelet-európai
igazgatója
Dr. Ercsey Szabolcs
a Franklin Templeton Investments közép-kelet-európai értékesítési igazgatója
Szalma Csaba
az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója
Zsiday Viktor
a Hold Alapkezelő portfólió menedzsere

Házigazda

Sándor Dávid
az OTP Bank vezető befektetési stratégája

A rendezvény tervezett programja

  • Ujhelyi Levente, az OTP Privát Bank főosztályvezetőjének köszöntője
  • Kerekasztal-beszélgetés
  • Kérdések és válaszok

A beszélgetést az oldalon bármikor visszanézheti.

A kerekesztal-beszélgetés keretében elhangzott információk nem tartalmazzák a felmerült kérdések átfogó elemzését, csak általános jellegű ismertetést, ismereteket tartalmaznak, nem teljes körű tájékoztatást, nem veszik figyelembe az egyes befektetők egyedi, speciális igényeit, körülményeit és céljait, pénzügyi helyzetét, illetve kockázatvállaló képességét és hajlandóságát, így személyre szóló ajánlás hiányában nem minősülnek befektetési tanácsadásnak, még akkor sem, ha esetleg tartalmaznak egy adott pénzügyi eszköz leírását annak lehetséges ár- vagy hozamvárakozása szempontjából, illetve a kapcsolódó befektetési lehetőségeket. Az egyedi körülmények értékelését és figyelembe vételét az ügyfelek pénzügyi ismereteit, tapasztalatait, kockázatviselő képességét felmérő alkalmassági és megfelelési tesztek, valamint a célpiac vizsgálata biztosítják. Jelen kerekesztal-beszélgetés nem tekinthető jogi, adóügyi vagy számviteli tanácsnak.

A kerekesztal-beszélgetés keretében elhangzott információk az irányadó piaci helyzetet tükrözik, azonban az információk csak időleges tájékoztatást nyújtanak, és a piaci viszonyokkal, körülményekkel megváltozhatnak. Az OTP Bank Nyrt. az alkalmazandó jogszabályoknak megfelelően semmilyen felelősséget, kötelezettséget, szavatosságot vagy garanciát nem vállal semmilyen közvetlen vagy közvetett kárért (ideértve a befektetésekből eredő veszteségeket is), a költségekért vagy kiadásokért, a hátrányos jogi következményekért vagy egyéb szankciókért (beleértve a büntető és kártérítési kötelezettségeket), amelyet bármely természetes vagy jogi személy elszenvedett a kerekesztal-beszélgetés keretében elhangzott pénzügyi eszközök vétele vagy eladása vagy befektetési szolgáltatások folytatása eredményeként, még akkor sem, ha az OTP Bank Nyrt.-t figyelmeztették az ilyen események lehetőségére.
A kerekesztal-beszélgetés keretében elhangzott információk alapján hozott konkrét egyedi döntések, illetve befektetések kockázatát az ügyfél viseli, az OTP Bank Nyrt.-t nem terheli felelősség a befektetési döntések eredményességéért, az ügyfél által kitűzött cél eléréséért, sem a beszélgetés keretében elhangzott információk vagy azok bármely része alapján hozott egyedi befektetési döntésért, sem azok következményeiért. Minden befektetés bizonyos kockázatokkal jár, amelyek kihathatnak a befektetési döntés eredményességére és a befektető esetleg nem olyan összeghez jut a befektetéséből, melyet befektetési célként elvárt, vagy amennyit befektetett, így akár az is előfordulhat, hogy a befektetett tőke csökken, teljes összegét elveszíti, vagy akár azon is túl keletkezhet fizetési kötelezettsége. A tőkeáttételes termékekkel, mint például devizával (FX/Forex/foreign exchange), vagy részvényre, indexre szóló termékkel való kereskedés jelentős kockázatot hordoz, és nem minden befektető számára alkalmas. A tőkeáttételes kereskedés során fennáll a teljes tőkevesztés, illetve a befektetett tőkét meghaladó veszteségek lehetősége is.
A kerekesztal-beszélgetés keretében elhangzott információk semmilyen további elemzés alapjául nem szolgálhatnak a benne feltüntetett pénzügyi eszközök vonatkozásában.
A múltbeli adatokból és információkból nem lehetséges a jövőbeni hozamra, változásra, illetőleg teljesítményre vonatkozó megbízható következtetéseket levonni. A pénz- és tőkepiaci helyzet változásait, az árfolyamok mozgását, a befektetések és azok hozamainak alakulását több tényező együttes hatása befolyásolja, melyek között jelentős tényező a befektetői várakozások alakulása is. Az árfolyamok alakulása, a pénzügyi eszközök, indexek vagy mutatók jövőbeni hozama, ezek változásainak, valamint tendenciáinak, jövőbeni teljesítményének vizsgálata becsléseken, előrejelzéseken alapul, melyek előrejelzésekből nem lehetséges az árfolyamok jövőbeni alakulására, a valós jövőbeni hozamra, változásra, illetőleg teljesítményre vonatkozó, megbízható következtetéseket levonni. Az egyes termékek, szolgáltatások esetében, kérjük, értékelje azok adóügyi elszámolásra vonatkozó következményeit, egyéb adóügyi következményeit is, figyelemmel arra, hogy ezek pontosan csak a hatályos adójogszabályok és az ügyfél egyedi körülményei alapján ítélhetőek meg, és ezen körülmények a jövőben változhatnak.

Previously he worked in Toronto, Arizona, and Oxford.He has been engaged in epidemic modelling for 15 years. With funding from the European Research Council, in 2010 he founded the first Hungarian mathematical epidemiology research team in Szeged. Since March 2020 he has been heading the Mathematical Modelling and Epidemiology Task Force set up for the analysis of the COVID‑19 pandemic in Hungary.

He is the director of Political Capital and Associate Professor at ELTE University in Budapest. He is affiliated with two policy institutes in Washington DC, as Reagan-Fascell Fellow at the National Endowment for Democracy and a Senior Fellow at the Center for European Policy Analysis. Previously he was a Europe’s Futures Visiting Fellow of the Institute for Human Sciences (IWM) and the Erste Foundation, and a non-resident Associate Fellow at the Johns Hopkins University SAIS Bologna Institute of Policy Research. He worked as a Fulbright Visiting Professor in the United States at the Central Eurasian Studies Department of Indiana University, and was the co-chair of the PREVENT working group at the EU Radicalisation Awareness Network (RAN). The main focus of his interest is political psychology and the institutional background of disinformation, political tribalism and authoritarian influence. He is the author of two books. The first is entitled The Hungarian Far Right, which was co-authored by Attila Juhász. The book was published by Ibidem Verlag in 2017 and is being distributed by Columbia University Press. His second book on fake news and conspiracy theories was published in Hungarian in 2018, becoming a social science bestseller, currently under reprint. He is a regular commentator in leading international media, publishing articles, among others, in papers such as Foreign Affairs, the Journal of Democracy, Newsweek, and The Guardian. He is the owner of Political Capital Institute.

He has been strengthening the OTP Group since 2004, specialising in FX reserve strategy, external imbalances and indebtedness, fiscal policy and the financial behaviour of the corporate sector. Gergely Tardos graduated from Corvinus University in 2000 with a degree in Finance and Economic Policy. After starting his career in the Economics and Monetary Policy departments of the National Bank of Hungary, he joined OTP Bank in 2004. Mr Tardos will share a global macro-analysis on imminent market events, introducing key markets and the forecasted impact of a potential fourth wave of the pandemic.

Mr Kopányi holds a PhD in finance, and has a 20-year career history with financial markets. To the best part of these two decades, he worked at investment bank flow desks, trading bonds, interest rate and foreign exchange derivatives in London and Warsaw. As a seasoned market participant, he will translate macrotrends into market scenarios and possible investor behaviour.

He has more than 10 years of experience as an analyst, researcher and investment strategist. He worked for one of the most important Hungarian economy media platforms, Portfolio.hu as an Equity Analyst. Subsequently, he became a Senior Research Analyst, and Head of Research at KBC Securities Hungary. He joined OTP Bank 4 years ago. He will be the host and moderator of the event.

frontend__index__strategy2023__performer-1-description

Sándor Dávid több mint 10 éves tapasztalattal rendelkezik, mint elemző, kutató és befektetési stratéga. A szakember korábban az egyik legjelentősebb hazai online gazdasági portálnál a Portfolio.hu-nál dolgozott részvényelemzőként. Ezt követően a KBC Securities Hungary senior kutatási elemzője és kutatási vezetője volt. Az OTP Bankhoz négy éve csatlakozott.

frontend__index__strategy2023__performer-3-description

20 éves szakmai tapasztalattal rendelkezik. Szakmai életútja első 13 évét a tőzsde és pénzpiaci kiszolgálás területén töltötte, különböző szintű vezetői pozíciókban. Az elmúlt 7 évben privátbanki területen dolgozik vezetői pozícióban. Az OTP Private Banking üzletághoz 2017-ben csatlakozott, kezdetben a Budapesti Régió regionális Privát Banki vezetői pozícióját töltötte be. 2021 februárjától az OTP Private Banking Privát Banki főosztályának vezetője. Egyetemi diplomáját 2004-ben a Nyíregyházi Egyetemen szerezte, pénzintézeti közgazdász szakirányán. Elkötelezett a megszerzett tudás továbbadása kapcsán, így óraadó tanárként több évet tanított a Nyíregyházi Egyetem és a Modern Üzleti Tudományok Főiskoláján pénz és tőkepiaci ismeretek a gyakorlatban című tantárgyat.

Al-Hilal István 10 éve csatlakozott a Fidelity International alapkezelőhöz, jelenleg a vállalat a közép-európai terjeszkedésért felelős részlegét vezeti, valamint a londoni LGBT Great pénzügyi szolgáltató egyik mentora is 2021-től.

A szakember 2008 óta dolgozik a befektetési alapkezelői világban. Karrierjét az egyetemi diploma megszerzését követően a Citibank Management Associate lakossági programjában kezdte, amely elvégzése után a Wealth Management üzletág termékmenedzsment csapatában a lakossági számlák, betétek, strukturált termékek és a befektetési alapok területén dolgozott.

A Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi karán EU üzleti tanulmányok szakirányán szerzett MSc diplomát 2004-ben. 2018 óta CFA oklevéllel is rendelkezik.

2005 óta az OTP Alapkezelő Zrt. munkatársa. Szakterülete a globális feltörekvő részvénypiacok, többek között az OTP Fundman, OTP Új Európa, OTP Paletta és OTP Planéta kezelője, 2022 februárjától pedig az OTP Supra Alapot kezelő csapat tagja.

A Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott 2006-ban befektetés-elemző és kockázatkezelő fő szakirányon, illetve alkalmazott statisztika mellék-szakirányon. 2006-ban sikeresen megszerezte a Tőzsdei Szakvizsgát majd 2009-ben a CFA minősítést. Egyetemi évei alatt elnyerte a Goldman Sachs Global Leaders, valamint a GE Scholarship ösztöndíjakat.

2015-ben elnyerte az év legjobb feltörekvő portfoliókezelője címet.

15 éves szakmai tapasztalattal rendelkezik privát banki területen. Az OTP Bank Kiemelt Privát Banki főosztályának vezetését 2020 novemberében vette át, korábban regionális vezető privát banki és kiemelt privát banki tanácsadóként dolgozott az OTP Bank Dél-dunántúli régiójában. Ezt megelőzően a Friedrich Wilhelm Raiffeisen Private Bankingnél dolgozott senior privát banki tanácsadóként. Közgazdász egyetemi diplomáját a Pécsi Tudományegyetemen szerezte, emellett programozó matematikus egyetemi végzettséggel is rendelkezik a Szegedi Tudományegyetemről.

20 éves amerikai és nemzetközi tapasztalattal rendelkezik a pénzügyi piacok és a bankszektor területén. Jelenlegi pozíciójában a J.P. Morgan Asset Management közép és kelet európai kereskedelmi tevékenységét irányítja a vállalat bécsi irodájából.

Tizenegy éve csatlakozott a bank európai régiójához, korábban éveken keresztül a J.P. Morgan Investment Bank alelnökeként a kötvény-, struktúrált pénzügyi-, illetve kamat-piaci termékek kereskedelmi osztályán a Portfolio Strategies csoport tagjaként New York-ban, a Wall Street-en dolgozott. Nemzetközi intézményi befektetők, nemzeti- és kereskedelmi bankok, biztosítótársaságok, nyugdíjalapok és hedge fundok kötvény, portfolió, és mérleg stratégiájával foglalkozott. Előtte hasonló tevékenységi körrel a Bear Stearns-nél végzett munkát, korábban pedig az AmTrust Bank tőkepiaci osztályán volt vezető elemző Cleveland, Ohio-ban.

MBA diplomáját a Case Western Egyetemen szerezte. CPA, Series 7 és 63 képesítésekkel rendelkezik. Címzetes Egyetemi Docens. A CEU MSc in Finance Advisory Committee tagja.

Sándor Dávid több mit 10 éves tapasztalattal rendelkezik, mint elemző, kutató és befektetési stratéga. A szakember korábban az egyik legjelentősebb hazai online gazdasági portálnál a Portfolio.hu-nál dolgozott részvényelemzőként. Ezt követően a KBC Securities Hungary senior kutatási elemzője és kutatási vezetője volt. Az OTP Bankhoz négy éve csatlakozott.

He has more than 10 years of experience as an analyst, researcher and investment strategist. He worked for one of the most important Hungarian economy media platforms, Portfolio.hu as an Equity Analyst.
Subsequently, he became a Senior Research Analyst, and Head of Research at KBC Securities Hungary. He joined OTP Bank 4 years ago.

He will be the host and moderator of the event.

A szakember 1996 óta foglalkozik tőkepiacokkal, jelenleg a Citadella Származtatott Befektetési Alap kezelését végzi.

Alapkezelői pályafutását az Aegon csoportnál kezdte több mint 20 éve, ahol több pozícióban is dolgozott, elsősorban a részvényvagyonkezelési területen. 2003-ban elindította Magyarország első abszolút hozamú befektetési alapját, 2006-ban pedig az Aegon Citadella Alfa alapot. A Hold Alapkezelőhöz (akkori nevén Concorde Alapkezelő) 2009-ben csatlakozott, amelyet szintén saját cégén keresztül látott el tanácsokkal. 2011 februárjában bevezették az irányítása alatt álló Plotinus Holding Nyrt. törzsrészvényeit a Budapesti Értéktőzsdére, amely társaság igazgatótanácsának elnöke, és egyik nagybefektetője volt 2017 áprilisáig, amely időszak alatt a részvény árfolyama megnégyszereződött.

András has gained experience in various trading and sales roles in financial markets since the mid-1990s. After working in London and in Vienna he joined OTP Bank in 2008. He has played an active role in the establishment, supervision and revitalization of the entire global markets, private banking and investment services operation in the Group’s international subsidiaries. Additionally, he is also responsible for treasury front-office support and management reporting as well as the financial institutions’ activity in the Group. Andras is a member of the supervisory board of OTP Capital, Ukraine, since 2021.

He has more than 10 years of experience as an analyst, researcher and investment strategist. He worked for one of the most important Hungarian economy media platforms, Portfolio.hu as an Equity Analyst. Subsequently, he became a Senior Research Analyst, and Head of Research at KBC Securities Hungary.

Since April 2021, Zoltan has been responsible for OTP’s Group level digital transformation, standardized IT operations, technology and architecture. He was the co-creator of the Digital Division Strategy based on the OKR methodology. Currently, Zoltan is a Member of the Board of Directors at OTP Russia. He was awarded a mechanical engineering degree from the University of Subotica, gained an economics degree at Corvinus University and then he earned his MBA there as well. Before joining OTP, Zoltan held various managerial positions: he was CEO and member of the Board of T-Systems Hungary, the No 1 systems integrator in the country, playing a key role in the digitalization of Hungary in the B2B segment, and Agile transformation and, 5G implementation; AI developments, and SMART developments were key areas for the company. Earlier Zoltan fulfilled the role of Vice President of OTP Bank Serbia for IT and Logistics, undertaking the tasks needed to set up a new organization with new processes, and the IT and data migration (integration) process of three banks in line with group business and ICT strategy. As CIO of MOL Group, a leading international, integrated oil and gas company from Hungary, his key challenge was to change the Information System organization from the old operating mode to that of a highly professional and effective service provider organization. As IT Director of Budapest Airport, his main task was to create the company-wide IT services, including the IT strategy and IT operations with focused cost control. In his role as IT Strategy and Service Centre Director of Hungarian Post, Zolán’s task was to create the centralized IT organization define the IT strategy and IT standards, manage the IT investments, and to coordinate companywide projects and software development.

Péter Krekó is the director of Political Capital and Associate Professor at ELTE University in Budapest. He is affiliated with two policy institutes in Washington DC, as a Reagan-Fascell Fellow at the National Endowment for Democracy and a Senior Fellow at the Center for European Policy Analysis. Previously he was a Europe’s Futures Visiting Fellow of the Institute for Human Sciences (IWM) and the Erste Foundation, and a non-resident Associate Fellow at the Johns Hopkins University SAIS Bologna Institute of Policy Research. He worked as a Fulbright Visiting Professor in the United States at the Central Eurasian Studies Department of Indiana University, and was the co-chair of the PREVENT working group at the EU Radicalisation Awareness Network (RAN). He is currently also a PopBack Fellow at the University of Cambridge. The main focus of his interest is political psychology and the institutional background of disinformation, political tribalism and authoritarian influence. He is the author of two books. The first is entitled The Hungarian Far Right, which was co-authored by Attila Juhász. The book was published by Ibidem Verlag in 2017 and is being distributed by Columbia University Press. His second book on fake news and conspiracy theories was published in Hungarian in 2018, becoming a social science bestseller, currently under reprint. He is a regular commentator in leading international media, publishing articles, among others, in papers such as Foreign Affairs, the Journal of Democracy, Newsweek, Financial Times and The Guardian. He is the owner of Political Capital Institute.

László Wolf joined OTP Bank in 1993 as a managing director of treasury. Since 1994 he is the Deputy Chief Executive Officer of Commercial Banking Division. Mr. Wolf supervises the corporate business of OTP Bank Plc including global markets and prestige private banking; large corporations; special landing and M&A. Under his supervision, OTP Bank started its international expansion in 2001 by entering the Slovakian market, followed by successful acquisitions in Bulgaria, Croatia, Montenegro, Russia, Serbia, Romania, Ukraine, Albania, Moldova, and Slovenia. Mr. Wolf is Chairman of the Board of Directors of OTP Banka, Serbia, Board Member at OTP Bank, member of the supervisory board of DSK Bank, Bulgaria, and vice president of the Confederation of Hungarian Employers.

Attila Bánfi has over 20 years of national as well as international professional experience in money and capital markets, investment services and asset management. Between 2006–2011, Mr. Bánfi headed the Treasury of the Serbian Banca Intesa Beograd as part of the present-day Intesa Sanpaolo group before taking charge of the Investment Banking business line of the Ukrainian subsidiary for 3 years. After obtaining his PhD degree, Mr. Bánfi subsequently joined OTP Bank. Initially, he was in charge of the Hungarian treasury business line before taking over as managing director of the Regional Treasury Directorate in January 2019. After a period of dynamic growth, the domain went through a transformation to continue its expanded activities as OTP Global Markets, the new name signifying this change. Among other things, the OTP Global Markets exercises group-level control over OTP Private Banking, the Bank’s investment service activity, issuance and custody management services, institutional networking, discretional portfolio management and the Markets (formerly Treasury) business line.

Lotar Schin is a software engineer and has over 18 years of experience in the field of data management. He has been working in the oil and gas, telco and finance industry in Hungary and Switzerland. In the past 8 years he has been working with distributed platforms and since the end of 2021 he and his team is focusing on Deep Learning projects like building a Hungarian GPT model and detecting Fraud using Deep Learning.

She is well-respected for the innovative AI work she leads with SambaNova's customers consisting of commercial enterprises and government institutions, which use cutting edge AI technology to solve real world problems that involve large language models, hi-resolution computer vision, and scientific research. In her role, Ms. Glore’s primary responsibility is enabling customers to harness the advanced AI and deep learning solutions that SambaNova develops and apply them to achieve their missions. She has been deeply involved in working with customers since SambaNova brought its first generation product to market. The partnership that SambaNova and the OTP has is unique: SambaNova is pushing the boundaries of what's possible with AI and similarly, OTP is pushing the boundaries of what large language models can do for Hungary as well as the enterprise.

Több mint 15 éves szakmai tapasztalattal rendelkezik privát banki területen. Az OTP Bank Kiemelt Privát Banki főosztályának vezetését 2020 novemberében vette át, korábban a bank Dél-dunántúli Régiójának regionális privát banki és kiemelt privát banki vezetőjeként dolgozott. Ezt megelőzően a Friedrich Wilhelm Raiffeisen Private Bankingnél dolgozott senior privát banki tanácsadóként. Közgazdász egyetemi diplomáját a Pécsi Tudományegyetemen szerezte, emellett programozó matematikus egyetemi végzettséggel is rendelkezik a Szegedi Tudományegyetemről.

A Corvinus Egyetem pénzügyi befektetéselemző és kockázatkezelő szakirányának elvégzését követően elemzőként és befektetési stratégaként több mint egy évtizedes tőkepiaci tapasztalattal rendelkezik. Korábban az egyik legjelentősebb hazai online gazdasági portálnál, a Portfolio.hu-nál dolgozott részvényelemzőként, ezt követően a KBC Securities Hungary senior elemzője, majd később elemzési vezetője volt. Az OTP Bankhoz öt éve csatlakozott.

A Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem pénzügy szakának elvégzése után több mint 25 éves hazai és nemzetközi szakmai tapasztalatot szerzett pénz- és tőkepiaci területen. Alapító tagja a CFA magyar tagszervezetének, tagja a Magyar Forex Társaságnak, 2011 óta a CEU vendégelőadója. Dolgozott a Magyar Nemzeti Bankban, a Morgan Stanley londoni irodájában, majd kilenc évig irányította a Raiffeisen Bank Markets területének az értékesítési tevékenységét. Mielőtt 2022. július 1-én kinevezték az OTP Alapkezelő vezérigazgató-helyettesének, hét évig volt az MKB Bank pénz- és tőkepiaci ügyvezető igazgatója.

Közel két évtizede dolgozik a befektetési és megtakarítási világban, miután 2004-ben MSc diplomát szerzett a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi karának EU üzleti tanulmányok szakirányán. 2018 óta CFA oklevéllel is rendelkezik. Pályafutását a Citibank Management Associate lakossági programjában kezdte a Wealth Management üzletág termékmenedzsment csapatában. Több mint tíz éve csatlakozott a Fidelity International alapkezelőhöz, ahol jelenleg a vállalat közép-európai terjeszkedésért felelős részlegét vezeti.

2004 óta dolgozik az Alapkezelőnél, kezdetben elemzőként, majd 2006 óta felel a régiós részvényportfóliókért, emellett több abszolút hozamos alap társkezelője. Fő szakmai területe a részvénypiac, azon belül is elsősorban a tágabban értelmezett közép-kelet-európai régió (beleértve Görögországot és Törökországot), de általánosan a globális részvénypiacok teljesítménye, értékeltsége is.